Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια σύγχρονη εναλλακτική κατασκευαστική λύση της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης.

 

Η πατητή τσιμεντοκονία μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη και οικονομική λύση σε κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους για το μπάνιο, την κουζίνα, το δάπεδο, τοίχους χωρίσματα, τις σκάλες, τζάκια, είδη υγιεινής (μπορείτε να διαμορφώσετε μέχρι και νεροχύτες ντουζιέρες κλπ) , ακόμη και για έπιπλα (πχ μόνιμο τραπέζι εξωτερικού χώρου ή μπαρ ενός καταστήματος εστίασης, ή ένα χώρισμα σε έναν επαγγελματικό χώρο).

 

 

 

 

 

Δεν είναι καινούργιο υλικό. Οι ρίζες του βρίσκονται δεκαετίες πριν (γενικά η χρήση κονιαμάτων στην δόμηση και διακόσμηση έχει ρίζες σε αρχαίους λαούς στην Ινδία στην Κίνα στην Αιγυπτο την Ρώμη και φυσικά στην Ελλάδα), αλλά έχει γίνει “μόδα” τα τελευταία χρόνια και στην χώρα μας.

 

 

 

 

 

Πλεονεκτήματα

 

α. Είναι φθηνή,

β. Δεν χρειάζεται να “ξηλώσετε” την προηγούμενη επιφάνεια  

γ. Είναι φθηνότερη απο κάθε αλλη λυση κάλυψης επιφανειών πχ πλακάκια γυψοσανίδα μάρμαρο κλπ

δ. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι μια πολύ γρήγορη κατασκευή και αυτό από μόνο του σημαίνει κέρδος από την οικονομία σε εργατώρες.

ε. Υψηλή αντοχη: αδιαβροχο, αντοχή σε θερμοκρασίες, ανθεκτικό οπτικά στην φθορα του ειδικά με την προσθήκη βερνικιού, λόγω απουσίας τσιμέντου δεν δημιουργούνται ρηγματώσεις

στ. Όμορφο, πολυτελές διαχρονικό, συνδυάζει μοντερνο με παραδοσιακό

ζ. Μπορεί να εφαρμοστεί πανω από σχεδόν οποιαδήπτοε επιφάνεια (πλακάκια, σοβά, μωσαικό, μάρμαρο, τσιμετνοσανιδα γυψοσανιδα μπετό κ.α).

η.  Η πατητή τσιμεντοκονία δεν λερώνει εύκολα , καθαρίζεται εύκολα

θ. Ανεξάντλητη ποικιλία σχεδίων τεχνοτροπιών χρωματικών αποχρώσεων, όριο είναι η φαντασία του αρχιτέκτωνα  διακοσμήτη, τεχνίτη ή του ιδίου του ιδιοκτήτη

 

 

 

 

Μειονεκτήματα

 

Γενικά η τεχνική αυτη δεν εχει μειονεκτηματα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ώς μεινεκτήματα τα ακόλουθα:

 

α. Είναι σχετικά ευαίσθητη σε αδιάλυτες χλωρίνες και γενικά σε αδιάλυτα ισχυρα καθαριστικά.

β. Μετα την εφαρμογή της δεν μπορουν να γίνουν επισκευές (μερεμέτια).

γ. Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε πως ένα μειονέκτημα είναι οτι καλό ειναι η πατητή τσιμεντοκονία να συντηρείται κάθε 3-4 χρόνια περνώντα το με ειδικό βερνίκι (κυρίως αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο). Βεβαια θα μπορούσαμε να το εντάξουμε αυτο και στα πλεονεκτήματα (!) αφου η φθορά του χρόνου στα ανταγωνιστικά υλικά κάνουν την εμφάνιση τους μη αναστρέψιμη (πχ φοθορά σε πλακάκια εξωτερικού χώρου), και κανένα βερνίκι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την συνέχειά τους στον χρόνο…

Δεν μπορούμε να σεκφτούμε άλλα μειονεκτήματα. Τα μειονεκεκτήματα προκύπτουν συνηθως μόνο απο κακοτεχνίες.

 

 

Ποιες είναι οι κακοτεχνίες που μπορει να σας κάνει κάποιος τεχνίτης κατα την εφαρμογη αυτης τη τεχνικής;

 

α. Eφαρμογή σε επιφάνεια που δεν έχει τις κατάλληλες μηχανικές αντοχες.

 Αν εφαρμόσουμε πατητή τσιμεντοκονία σε μια τέτοια επιφάνεις πχ ενα σαθρο πάτωμα με τσιμέντο που απο κάτω δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει ( αν εχει πχ κενά πέτρες ίσως και ξύλα) τότε είναι πιθανό να “σπάσει η κατασκευή “ εξαιτίας της κακής υποδομής. Πρέπει ο τεχνίτης και ο μηχανικός να κάνουν σωστή εκτίμηση της καταλληλότητας μιας επιφάνειας, ώστε αν κριθεί σκόπιμο να προβούν σε διορθωτικές ενέργειες.

β. Κακή προετοιμασία για εφαρμογη

Άλλη προετοιμασία χρειάζεται μια επιφάνεια με σοβά, άλλη μια με πλακάκια με βαθύ αρμό, και άλλη σε γυψοσανίδα. Ο τεχνίτης πρέπει να γνωρίσει πότε και πως θα πρέπει να καθαρίσει ή να ασταρώσει μια επιφάνεια, αν πρέπει να στρώσει ενα υλικό εξομάλυνσης, πότε και πως θα πρέπει να καλύψει αρμούς ή ρηγματώσεις (υπάρχουν ειδικά υλικά, ειδικές ταινίες, κλπ).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ: Με ειδικές τεχνικές μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 6ευρώ ανά τετραγωνικό! Παρ’ όλα αυτά μια πατητή τσιμεντοκονία γίνεται να στοιχίσει ακόμη και περισσότερο από αντίστοιχη κάλυψη με πλακάκια στην περίπτωση που θα χρειαστεί πολυ ακριβή προετοιμασία σε μια πολύ ειδική περίπτωση, αλλα γενικά η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι συνήθως δεν την ξεπερνάει.

Ζητήστε προσφορά πατώντας εδώ

Δείτε τις τιμές μας πατώντας εδώ

Σύνδεσμοι:

https://www.durostick.gr/proioda/patiti-tsimedokonia/

https://ec.europa.eu/growth/sectors/raw-materials/industries/non-metals/cement-lime_en

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=5nRUKLGlL8E%3D&tabid=506&language=br

συνδεσμος